Titel: (Lars Larsson)

Meddelare: H. Öhlin  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Prästbordet

Skott-Nordin här i Sättra, riksdagsmannen han vet, hade en jakthund utan like. Han drev allehanda fyrfotadjur och fåglar, men aldrig jagade han mer än ett slags djur i taget. Sålde så Nordin hunden till Stöde till en, som hette Jönsson, för 200 kr., och han i sin tur bildade bolag med två andra om hunden, och då var den uppe i 500 kr. Emellertid tog sig hunden före att springa hem till Nordin upprepade gånger. De försökte "stä" honom, men det lyckades ej. Trodde de så, att Nordin stätt honom förut så starkt, att de ej kunde upphäva detta, och därför for Jönsson till Lars Larsson på Leringen i Torp, som var en berömd trollkarl. Då Jöns kom hem till honom, var han ganska mycket i fyllan och frispråkig av sig, så att han riktigt visade sin förmåga. Först talade han om vad ärende Jönsson hade, vidare att han hade med sig en kagge brännvin osv. Så tog Jönsson in kaggen och de satt uppe länge och väl och söp. "Du har väl fört kött med dig till brännvinsbröd, kan jag tro," sade slutligen Lasse. Nej, det hade han inte. "Nå, då ska jag väl bjuda på en tugga, ifall du vill hålla tillgodo," sade Lasse och öppnade ett svart skåp. - Där inne hängde ett torkat lik! Lasse tog en kniv, skar stora skivor av liket och åt och gav så åt Jönsson och sade: "Ät du också!" och han vågade ej annat. Nästa dag sade Lasse: "Du ska fara hem nu. Hunden har kommit tillbaka och springer aldrig mera bort." - Detta har Jönsson själv talat om för mig och han var en trovärdig person. Jag gjorde invändning mot honom, men då blev han riktigt ond. Det torde vara mellan 25 och 30 år sen det hände.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.